Artikel Alphens Magazine

Toen Patricia langdurig ernstig ziek was, lieten velen het afweten. “Het was een leerzame tijd. Ik weet nu wat ik aan iemand heb”, vertelt Patricia. “Ik heb geleerd om mezelf beter te beschermen en niet overal op in te gaan.”

Aan het eind van 2016 kreeg Patricia vage rugklachten. Pijn in de onderrug, soms wat steken, maar ze besteedde daar verder geen aandacht aan. In januari 2017 viel ze als gevolg van zo’n steek van de trap. In eerste instantie werd gedacht aan een hernia, maar ondanks acht weken lang steeds hogere doseringen morfine, bleek dat niet het probleem te zijn. Met spoed werd Patricia in het ziekenhuis opgenomen. “Ik ging uit van een of twee nachten, maar werd meteen uit die droom geholpen. Ik moest rekening houden met zeker drie weken in het ziekenhuis.”

Spondylodiscitis

Patricia bleek spondylodiscitis te hebben; een zeldzame, maar zeer ernstige bacteriële infectie. Ze kon niets bewegen, alleen maar plat in bed liggen; zwaar onder de morfine en een intraveneuze antibioticacocktail. “Ik voelde me heel nietig. Het is vernederend om van anderen afhankelijk te zijn voor alles. Ik kon nog geen papiertje vasthouden. Ik kon niet eens naar het toilet!”

In het ziekenhuis viel Patricia ruim 20 kilo af. Met behulp van een fysiotherapeut trainde ze om haar benen weer te kunnen gebruiken. Na een maand werd Patricia uit het ziekenhuis ontslagen, maar thuis kon ze ruim zes weken nog niet uit bed komen. “Ik had thuiszorg nodig voor wassen en aankleden. Ik voelde me 105!”

Het anderhalf jaar durende revalidatieproces ging via bed, rolstoel, rollator en kruk naar zelfstandig lopen. “Er stond anderhalf jaar lang een ziekenhuisbed in de woonkamer!” Dat dit een enorme impact heeft gehad op haar gezin en de twee bedrijven (All4finance Hypotheken en All4houses Makelaardij, dat in 2018 van start ging), spreekt voor zich. Haar partner Sander moest opeens niet alleen voor hun zoontje Ghuylian zorgen, maar ook het bedrijf draaiende houden.

Overlevingsmodus

“Het was een heftige strijd”, vertelt Sander. “Ik stond in de overlevingsmodus. Klanten gingen door. Mijn afspraken bleef ik op het kantoor doen, maar tussen de afspraken door was ik zo veel mogelijk thuis. Ik zag in die tijd behoorlijk lijkbleek, waarop mensen me vroegen wat er met mij aan de hand was. Het is echt overleven. Je staat er niet eens bij stil, je doet het gewoon. Ik maakte me uiteraard zorgen, omdat het lang onduidelijk was waar dit naartoe zou gaan. Het is ongelooflijk hoe ze weer hersteld is.”

Ghuylian had het er heel erg zwaar mee. In de ochtend lag zijn moeder in bed, ’s middags was ze weer weg naar het ziekenhuis, en dat voor langere tijd. “Hij begreep er helemaal niets meer van”, geeft Patricia aan. “Hij werd ’s nachts wakker en huilde om zijn mama. Hij vertrouwde alleen nog maar zijn vader en zijn grote zus Ghyslaine.” Met hulp van een kinderpsycholoog is het weer goed gekomen.

In die periode kreeg Patricia veel hulp van haar familie, waaronder haar twee zussen. Ze kwamen eten koken en in bakjes invriezen, zodat er voor een week genoeg eten was. Ook hielpen ze met het huis schoonmaken. “Ik had in die tijd een hulp die vanwege haar gezondheid net wilde stoppen. Ze is tot ver na mijn revalidatie gebleven om te helpen. Een buurvrouw, die nu een goede vriendin is geworden, bood concrete hulp aan.”

‘Meer op mijn hoede’

Patricia is daar nog steeds blij mee. “Heel anders dan mensen die plichtmatig zeggen ‘ik hoor het wel als je hulp nodig hebt’. Daar hebben we veel van geleerd. Ik ben nu privé en zakelijk meer op mijn hoede. Van nature ben ik een open iemand. Ik ga ook nu nog wel uit van het goede van mensen, maar het is niet meer zo onbevangen.”

Haar rug is wel een blijvende zwakke plek. Ze moet nog steeds goed op haar houding letten, want de pijn kan zo maar ineens weer opdoemen. ’s Ochtends kan ze ook niet meteen uit bed springen, maar ze heeft er wel mee leren leven. “Ik ben erg trots op mezelf dat ik in 2019 bij de 20 van Alphen namens All4finance en All4houses de vijf kilometer heb kunnen lopen, ruim binnen mijn doel van 45 minuten. En dat terwijl ik nog nooit eerder hard had gelopen. Sindsdien doe ik elk jaar mee.”

All4finance breidt uit naar Boskoop

In 2021 gaat All4finance Hypotheken een nieuwe vestiging openen in Boskoop. Uiterlijk 1 juni moet dat kantoor opengaan, maar Sander mikt op april. Sander, Patricia en Siegfried van Horssen vormen samen het managementteam van All4finance, Patricia en Siegfried van All4houses. “We wilden iets doen met uitbreiding”, vertelt Sander. Siegfried is vervolgens op zoek gegaan naar een geschikte locatie.

Die werd in Boskoop gevonden, precies in het centrum en vlakbij de hefbrug. “All4finance is een local hero, die dicht bij klanten in een dorpse gemeente staat”, legt Siegfried uit. “In Boskoop liggen de roots van Sander en Patricia, de moeder van Sander woont daar en Sander en ik hebben in het verleden in Boskoop samengewerkt. Als je ergens de local hero kunt zijn, dan is het wel in Boskoop. Dat is waar we goed in zijn.” “Het is leuk om terug naar Boskoop te gaan. Ik denk dat het bij ons past”, vult Sander aan. “We starten met één fulltime hypotheekadviseur, aangevuld met ondersteuning zodat de winkel altijd open is.”

Dit artikel is eerder verschenen in de negende editie (december 2020) van het Alphens.nl Magazine.