Ga jij ook voor de sfeer en ruimte van een dorp?

Een woning net buiten de stad is voor veel mensen steeds aantrekkelijker. Meer buitenruimte of de sfeer van een dorp vinden veel mensen een prettig idee. 

Tijdens de coronacrisis zijn we meer thuis, werken en wonen we veelal op dezelfde plek en zijn uitstapjes zeldzaam. Ondank de tijd die we thuis doorbrengen geven relatief weinig bezoekers van Funda aan dat dit gevolgen heeft voor de woonwensen. Toch zal het indirect wel effect hebben. Zo zijn veel mensen erachter gekomen dat deels op afstand werken prima mogelijk is, wat afstand een minder relevant punt maakt.

Vooral starters en doorstromers verhuizen naar de provincie
Met name doorstromers verhuizen liever naar een dorp dan naar een stad. Starters geven eerder de voorkeur aan een kleine stad (40%). Beide groepen zijn het minst enthousiast over verhuizen naar een grote stad.

Verhuizen naar dorp of stad - starters en doorstromers

Waarom naar een dorp verhuizen?

Kopers zoeken vooral naar een woning in een dorp omdat zij meer buitenruimte willen of de sfeer van een dorp prettig vinden. Ook de drukte van de stad is een belangrijke beweegreden, gevolgd door kosten. Een gewijzigde gezinssituatie en corona worden relatief weinig genoemd als reden om te verkassen naar een meer landelijke omgeving.

Groningen en Friesland in vizier woningkopers
Door toenemende krapte hebben potentiële kopers van een woning meer concurrentie van andere geïnteresseerden. Deze trend is heel Nederland te zien maar bovengemiddeld in kleinere plaatsen. Zo nam de concurrentie per beschikbare woning in Groningen met 167%toe, gevolgd door Friesland (+141%). Gemeten is onder andere het aantal zoekopdrachten, bekeken woningen en contactmomenten met de makelaar.

Bij de relatief grote steden is Almere een vreemde eend in de bijt. Hier neemt de concurrentie fors toe met 100% meer contactmoment met makelaars. Als reden wordt de naar verhouding lage prijs per m2 genoemd, in combinatie met de nabijheid van Amsterdam. 

De prijsstijging van woningen is allang niet meer voorbehouden aan de drukke stad. Toch maak je in kleinere plaatsen meer kans op het vinden van een betaalbare woning. Met meer ruimte, groen en rust voor hetzelfde geld. Reken er wel op dat je langer onderweg bent naar die verjaardag van familie of het bezoek aan vrienden in je ‘oude stad’. Wil je meer informatie? Neem dan gerust eens contact met ons op.