Hoeveel eigen geld heb ik nodig om een huis te kopen?

De koopsom is bij het kopen van een woning de grootste kostenpost. Maar uiteraard krijg je ook te maken met allerlei bijkomende kosten. Denk aan de taxatie, een advies en de kosten van de notaris. Deze kosten kunnen al snel oplopen. De kosten kun je meestel niet meefinancieren in je hypotheek, waardoor je zelf geld moet inleggen. Hoeveel geld je dan nodig hebt bekijken we bij de aankoop van een huis in verschillende prijsklassen.

Eigen geld nodig bij kopen huis
Wanneer je een bestaande woning koopt, krijg je te maken met de ‘kosten koper’ (k.k.). Jij als koper draait op voor deze kosten. De hoogte ervan is voor een deel afhankelijk van de koopsom van de woning. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende kosten die een rol spelen bij het kopen van een huis:

 • Overdrachtsbelasting
  De hoogte van de belasting is 2% over de koopsom als je de woning koopt als hoofdverblijf, ander is het tarief 8%. 
 • Notariskosten
  Kosten voor het opstellen van de hypotheekakte, leveringsakte en kosten voor de inschrijving bij het Kadaster. Gemiddeld rekent de notaris hier €1.200 voor.
 • Taxatie 
  Verplicht bij de meeste hypotheekverstrekkers. Gemiddeld kost dit €500. 
 • Bouwkundige keuring 
  Sommige hypotheekverstrekkers eisen naast het taxatierapport ook een bouwkundige keuring. Gemiddeld kost een bouwkundige keuring €400.
 • Courtage
  Wanneer je een aankoopmakelaar in de hand hebt genomen betaal je hem een vast percentage van de koopprijs. Gemiddeld is dit 1,5% van de koopsom.
 • Aanvraag van NHG 
  Indien je NHG aanvraagt betaal je 0,7% van de koopprijs.
 • Advies en bemiddelingskosten bij hypotheek 
  Hiervoor betaal je gemiddeld €2.500, al hangt dit erg van de complexiteit. 


Overdrachtsbelasting voor jonge huizenkopers vervallen
Sinds begin dit jaar is de overdrachtsbelasting voor startende huizenkopers tot 35 jaar vervallen. Op een woning van €275.00 levert dit een besparing van €5.500 op. Deze regeling loopt tot 2026 en je kunt er eenmalig gebruik van maken. Wel gelden er regels en moet je voldoen aan de voorwaarden.

Kosten koper voor vier type woningen
Omdat de kosten koper voor een groot deel afhangen van de koopsom, verschilt het totale kostenplaatje per prijscategorie. Onderstaand enkele voorbeelden, variërend van een basis startersappartement tot een relatief dure woning. Daarbij maken we ook onderscheid in wel of geen Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en wordt een woning voor de verhuur meegenomen.

Prijzen vergelijken loont
De kosten koper kunnen dus flink oplopen. De percentages voor de overdrachtsbelasting en de aanvraag van een NHG hypotheek staan vast. De overige kosten kunnen per aanbieder verschillen. Bijvoorbeeld notariskosten kunnen onderling fors verschillen. In bovenstaande voorbeelden zijn we uitgegaan van gemiddelden. 

Zeker in deze markt heb je al snel eigen geld nodig. De maximale hypotheek mag wettelijk niet hoger zijn dan 100% van de woningwaarde. Alles boven die grens is voor eigen rekening. Bereken goed of je het huis dat je op het oog hebt daadwerkelijk kunt kopen. Hulp nodig hierbij? Vul vrijblijvend het onderstaande formulier in en je hoort snel van ons.