Meer kopers bij hypotheekadviseurs

- zaterdag 30 juli 2011

'De verlaging van de overdrachtsbelasting op 1 juli begint haar vruchten af te werpen. De eerste echte drastische maatregel van het kabinet om de sterk ingezakte huizenmarkt weer aan de praat te krijgen, leidt tot duidelijk meer huizenbezichtigingen en tot meer bezoeken bij hypotheekadviseurs.

Dat blijkt uit een rondgang van Het Financieele Dagblad onder makelaars en hypotheekadviseurs. Het kabinet verlaagde de overdrachtsbelasting per 1 juli van 6% naar 2%, voor één jaar. Dat was na elf kwartalen waarin de huizenmarkt als gevolg van de financiële crisis ver was teruggezakt en het aantal te koop staande huizen opliep tot 207.000.

Het aantal verkopen is volgens de makelaars nog maar een fractie opgestuwd. Voor echt hogere verkoopcijfers is het volgens hen nog te vroeg. De kabinetsmaatregel is volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) nu nog vooral een extra motivatie voor mensen die al met een transactie bezig waren. Veel makelaars verwachten wel hogere verkopen in september en oktober. Ook de iets lagere rente geeft de markt een positieve impuls. Voor een tienjarige hypotheek betaalt de consument nu 4,65% tegen 5,15% in juni.

Bron: FD, 29-07-2011