NVM optimistisch over komend kwartaal

- zondag 10 juli 2011

De NVM heeft afgelopen week de cijfers over het tweede kwartaal gepubliceerd. In die periode vertoonde de woningmarkt nog geen tekenen van opleving. Wel is NVM optimistisch over het derde kwartaal.

In het tweede kwartaal van dit jaar lag het aantal woningverkopen weliswaar circa 7% hoger dan in het eerste kwartaal, maar het niveau blijft teleurstellend laag. De gemiddelde verkoopprijs kwam uit op 234 duizend euro, een daling van 2,2% in vergelijking met een jaar eerder.

Het kabinetsbesluit om de overdrachtsbelasting een jaar lang van 6 naar 2% te verlagen, vindt de NVM “een belangrijk signaal om de woningmarkt er weer bovenop te helpen. Het besluit van het kabinet komt op een uitstekend moment.” Als gevolg van de verlaging verwacht de NVM dat de woningverkopen het komende kwartaal een positieve stimulans krijgen.

Uit een snelle enquête van de NVM begin deze week bleek dat de maatregel de consumenten weer in beweging heeft gezet. “Mensen die eerder waren afgehaakt, omdat ze net geen hypotheek rond konden krijgen, of zelf de stap net niet durfden te zetten, worden door deze forse belastingverlaging kennelijk weer aangemoedigd om alsnog een woning te kopen. Onze leden merken dat consumenten die latent verhuisgeneigd zijn en de prijzen al zagen dalen nu extra geprikkeld worden door deze generieke kostenverlaging van 4%. Zij zien hun droomhuis ineens dichterbij komen. Het aantal woningverkopen zal het komend kwartaal naar verwachting 10% hoger zijn dan over het derde kwartaal van 2010 door de belastingverlaging”, aldus NVM-voorzitter Ger Hukker.

Bron: NVM, 07-07-2011