Profiteren van een lage rente? Maak dan gebruik van het oversluiten van je leningen

Net als je hypotheek kan je ook andere leningen oversluiten. Bijvoorbeeld een persoonlijk krediet of persoonlijke lening. Met het oversluiten kan je profiteren van de historisch lage rente en is het mogelijk de looptijd van de lening te verkorten. Over de gehele looptijd is een verschil van duizenden euro's haalbaar.

De website Geld.nl onderzocht onder 1.300 respondenten welke rente zij betaalden bij consumptieve leningen. Gemiddeld kwam de rente uit op 7,45 procent, bij een gemiddelde leensom van € 22.000. Na het oversluiten was een rente mogelijk van 4,76 procent. In combinatie met een kortere looptijd bedroeg de gemiddelde besparing in totaal bijna € 5.000.

Andere looptijd bij oversluiten lening
Het bedrag dat je maandelijks betaalt bestaat uit zowel een aflossings- als rentedeel. Wanneer het rentedeel kleiner is, blijft er meer over voor aflossing. Dit heeft als voordeel dat je de lening sneller kunt aflossen zonder dat de totale maandlasten automatisch stijgen. Sneller aflossen heeft een positief effect op de totale lasten. Je betaalt immers alleen rente over het nog af te lossen bedrag.

Mogelijke boeterente 
Reken je niet direct rijk. Bij het oversluiten verbreek je de afspraken die zijn gemaakt met de geldverstrekker. Die kan op zijn beurt een boeterente in rekening brengen. Met deze boeterente compenseert de geldverstrekker de hogere rente die je anders nog zou betalen tijdens de looptijd van de lening. Overigens kan oversluiten sowieso interessant zijn ondanks de vergoeding. Een doorlopend krediet kan je bij de meeste aanbieders sowieso op ieder moment boetevrij aflossen.

Verschillende leendoelen
Eind 2018 rapporteerde toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) een totale markt van bijna 20 miljard euro. Per Nederlander komt dit neer op een gemiddelde lening van € 1.200, los van mogelijke hypotheekleningen. 

Veel mensen sluiten een lening af voor het financieren van de auto en verbouwing. Geldverstrekkers zien ook een toename van leningen rond de aankoop van een huis. Door strengere regels rond de hypotheekverstrekking is vaker eigen geld noodzakelijk. Als de financiële ruimte dit toelaat, kan een persoonlijke lening de vereiste extra ruimte bieden. Overigens is er niet altijd één vastomlijnd doel en wordt er bijvoorbeeld geleend voor de verbouwing, de geplande reis en een grotere aankoop.

Maximaal 14 procent rente
De rente verschilt vaak fors per type lening en per aanbieder. Een persoonlijke lening of doorlopend krediet kan je afsluiten bij zowel een reguliere bank als geldverstrekkers die zich specifiek hierop richten. Daarnaast bieden ook winkelketens de mogelijkheid om te kopen op afbetaling. Zeker in het laatste geval kan de rente oplopen tot maar liefst 14 procent, de maximale rente die wettelijk toegestaan is.

Heb je verschillende leningen lopen? Onderzoek of het mogelijk is om deze leningen over te sluiten en terug te brengen tot één lening. Naast het mogelijke voordeel van een lagere rente levert dit ook een overzichtelijke administratie op.

Ben je van plan een huis te kopen en ben je benieuwd naar de mogelijkheden tot financiering? Of heb je al enige tijd leningen lopen en wil je weten of oversluiten zinvol is? Onze specialisten kunnen je hierover adviseren. Vul hiervoor vrijblijvend het onderstaande formulier in.