Alles wat je moet weten over een voorlopig koopcontract 

Je hebt op een woning geboden en dit bod is geaccepteerd. Beide partijen zijn akkoord. Nu is het tijd om het voorlopige koopcontract te ondertekenen, ook wel bekend als de ‘koopovereenkomst woning’. Hoewel het voorlopig wordt genoemd, is er weinig ‘voorlopig’ aan dit contract, behalve als het gaat om de ontbindende voorwaarden en de bedenktijd.

De bedenktijd bij een voorlopige koopovereenkomst bedraagt drie dagen. Dit biedt je de mogelijkheid om niet overhaast een woning aan te schaffen. Gedurende deze tijd kun je zonder opgaaf van reden besluiten af te zien van de koop. Indien je van de bedenktijd gebruikmaakt, wordt de koop niet definitief.

Hoe zit het met die drie dagen bedenktijd?

In de praktijk is de bedenktijd niet strikt drie dagen vanaf het moment van ondertekening. Dit komt door de volgende regels:

  • De bedenktijd begint op de dag na het tekenen van het voorlopige koopcontract.
  • Zaterdag en zondag worden als één dag geteld.
  • De bedenktijd kan niet eindigen in het weekend.

Laten we zeggen dat je het voorlopig koopcontract tekent op een vrijdag, dan duurt de bedenktijd tot en met dinsdag. En als je het contract op een zaterdag tekent, krijg je tot en met woensdag om te beslissen, met het weekend effect in gedachten.

Bovendien is het belangrijk op te merken dat de bedenktijd alleen geldt voor de koper en niet voor de verkoper. Dit betekent dat alleen de kopende partij gedurende deze periode de mogelijkheid heeft om de koop te heroverwegen en eventueel terug te trekken.

Ontbindende voorwaarden bij een voorlopig koopcontract

Naast de bedenktijd bevat het voorlopige koopcontract ook ontbindende voorwaarden met betrekking tot de aankoop van de woning. Deze voorwaarden kunnen naar wens worden ingevuld, maar moeten wel worden aanvaard door de verkopende partij.

De meest gangbare ontbindende voorwaarden bij een voorlopig koopcontract zijn:

  • Voorbehoud financiering: Dit betekent dat de koop afhankelijk is van het verkrijgen van financiering, meestal in de vorm van een hypotheek. Het voorbehoud geldt doorgaans voor een beperkt aantal maanden.
  • Voorbehoud bouwkundige keuring: Als je twijfelt over de kwaliteit van de woning, kun je een bouwkundige keuring laten uitvoeren. Hierbij wordt vaak een maximum bedrag afgesproken voor eventuele reparaties of renovaties.
  • Voorbehoud NHG-hypotheek: De koop gaat alleen door als de koper aanspraak kan maken op de nationale hypotheekgarantie.
  • Voorbehoud No-Risk clausule: Deze clausule stelt de koper in staat de koop te ontbinden als het eigen huis niet wordt verkocht.

Ook de verkoper kan voorwaarden stellen, zoals de mogelijkheid om een restschuld mee te financieren. 

Nadelen van ontbindende voorwaarden

Hoe meer ontbindende voorwaarden je als koper opneemt, hoe groter de kans dat de verkopende makelaar het huis aan een andere koper zal toewijzen. Desondanks bieden ontbindende voorwaarden bescherming tegen onverwachte kosten als je na de bedenktijd moet afzien van de koop.

Wel belangrijk om te weten: wanneer je de ontbindende voorwaarden achterwege laat, worden je kansen aanzienlijk groter. Hier gaan natuurlijk risico’s mee gepaard, maar die kunnen worden verzekerd. Zo kun je dus bieden zonder voorbehoud en zonder risico’s. Wil je hier meer over weten? Onze specialisten kunnen je adviseren. 

Een voorlopig koopcontract is een juridisch document. Als je dit contract wilt laten controleren, is het raadzaam om een aankoopmakelaar in te schakelen.

Bereken jouw maximale hypotheek
Vraag adviesgesprek aan
Tevreden klanten beoordelen ons met:

Gebaseerd op meer dan 1600 reviews

,