Scheiden

We gaan uit elkaar

Een relatiebeëindiging is natuurlijk al vervelend genoeg.

Maar als je samen een koophuis hebt, moet er extra veel geregeld worden en moeten belangrijke keuzes gemaakt worden. Wordt het huis verkocht of blijft één van de twee er wonen? En zo ja, wie wil en kan er in de woning blijven?

 

Moeten we ons huis verkopen?

Dat kan, maar hoeft wellicht niet. Als je het wel doet, wordt de hypotheek na de verkoop afgelost, of éen van de twee neemt de hypotheek mee naar een volgende woning.

Als er overwaarde is, krijg je te maken met de eigenwoningreserve. De overwaarde kun je gebruiken om een nieuw huis te kopen, maar dat is niet verplicht.

 

Verkopen jullie de woning met verlies, dan houden jullie een restschuld over. In dat geval kan NHG (Nationale Hypotheek Garantie) eventueel de restschuld overnemen als NHG bij het afsluiten van de hypotheek is afgesproken.

 

Wat gebeurt er met de hypotheek als één iemand er blijft wonen?

Als je uit elkaar gaat, moet de hypotheekverstrekker één van jullie uit de hoofdelijke aansprakelijkheid ontslaan, diegene heeft dan geen verplichtingen meer naar de hypotheekverstrekker.

Degene die in de woning blijft wordt dan volledig eigenaar, al dan niet samen met iemand anders zoals een nieuwe partner of een familielid.

 

Om volledig eigenaar te kunnen worden zal de hypotheekverstrekker moeten toetsen of dit financieel haalbaar is. Alleen dan kun je toestemming krijgen voor het overnemen van de hypotheek en het eventueel uitkopen van de ander.

Deze toets is speciaal voor deze situatie en noemen we de beheertoets.

Een beheertoets is bijna altijd maatwerk en kun je dus het beste overlaten aan een specialist. De adviseurs van All4finance kunnen deze toets voor je doen en waar nodig overleggen met de hypotheekverstrekker. Ook kan er gewerkt worden met hulp van bijvoorbeeld ouders.

 

Door een goede onderbouwing en creatief meedenken van de adviseur is er op deze manier vaak veel meer mogelijk dan je denkt. En terecht, want een gedwongen verkoop van de woning moet zoveel mogelijk voorkomen worden!

Bereken jouw maximale hypotheek
Vraag adviesgesprek aan
Tevreden klanten beoordelen ons met:

Gebaseerd op meer dan 1600 reviews

,