Samenwonen of trouwen

Je staat op het punt om samen te gaan wonen of te trouwen? Dat is een mooie stap!

Op het gebied van jullie financiële situatie gaat er dan ook het een en ander veranderen.

Welke samenlevingsvorm past bij jullie?

Samenwonen kan op verschillende manieren. Er zijn 4 samenlevingsvormen waaruit je kunt kiezen:

  1. Samenwonen zonder contract
  2. Samenwonen met een samenlevingscontract
  3. Geregistreerd partnerschap
  4. Trouwen

Kopen jullie een nieuw huis of trekken jullie bij elkaar in?

Als jullie samen een nieuw huis gaan kopen, is het verstandig om van tevoren te berekenen wat je samen aan hypotheek kunt krijgen. Dat kun je heel eenvoudig zelf doen via onze Hypotheekcalulator of nog beter; kom gewoon vrijblijvend langs en laat onze adviseurs het werk voor je doen!

Trek jij in het koophuis van je partner of andersom?

Dan kun je ervoor kiezen om de hypotheek over te zetten op allebei jullie namen. Als je getrouwd bent of dit vermeld hebt in jullie samenlevingscontract, hoef je dit niet apart te regelen. Het is wel heel belangrijk goede financiële afspraken te maken en deze vast te leggen. Dan kun je er achteraf geen ruzie over krijgen.

Hebben jullie beiden een koophuis?

Dan kun je de overwaarde die je eventueel overhoudt uit de verkoop van een of beide woningen meenemen naar het nieuwe huis. Ook kun je meestal één van beide lopende hypotheken meeverhuizen als dat interessant is, bijvoorbeeld omdat daar nog een lage rente op zit.

Bovendien kan het zo zijn dat er nog sprake is van een fiscaal gunstige (bank)spaarhypotheek of aflosvrije hypotheek. Dit noem je overgangsrecht en dat kun je meenemen naar de volgende woning.

Je ziet er komt best veel bij kijken maar dat is bij de adviseurs van All4finance in goede handen. Zij vertellen je precies welke opties je hebt en wat het beste is om te doen.

Bereken jouw maximale hypotheek
Vraag adviesgesprek aan
Tevreden klanten beoordelen ons met:

Gebaseerd op meer dan 1600 reviews

,