Bankspaarhypotheek

Met de Bankspaar Hypotheek stort je iedere maand een bedrag op een bankspaarrekening, de Spaarrekening Eigen Woning (SEW). Van deze bankspaarrekening kun je geen geld opnemen.

Ontwikkeling maandlast Bankspaar hypotheek Vermogensopbouw Bankspaar hypotheek

Over het bedrag dat je spaart krijg je rente. Het rentepercentage op de bankspaarrekening is net zo hoog als het rentepercentage dat je betaalt voor de lening. De rente die je betaalt, mag je aftrekken van je inkomen voor de belasting. Over het gespaarde geld hoef je geen belasting te betalen.

Jouw schuld blijft hetzelfde tot de einddatum van de lening. Op de einddatum heb je altijd genoeg gespaard om de lening terug te betalen. 

Let op:

  • Een Bankspaar Hypotheek moet je minimaal 15 jaar houden. Als je eerder stopt, betaal je alsnog belasting over de rente op de bankspaarrekening. Verhuis je binnen 15 jaar naar een volgende koopwoning en wil je veranderen van geldverstrekker? Dan neem je het saldo van de bankspaarrekening gewoon mee naar de volgende hypotheek en betaal je geen belasting.
  • Spaar je extra? Het hoogste bedrag dat je in een jaar spaart, mag nooit meer zijn dan tien keer het laagste bedrag dat je in een jaar spaart.
  • Je kunt geen geld opnemen van de Spaarrekening Eigen Woning. Het spaargeld op deze rekening kun je alleen gebruiken om de lening voor jouw woning terug te betalen.
  • Je mag alleen een bankspaar hypotheek afsluiten als je onder het overgangsrecht 2012 valt, waarbij je in 2012 al een hypotheekschuld had en daarnaast een vermogensopbouwprodukt in box 1.

​