Ontwikkelingen in 2024 op het gebied van hypotheken en woningen die je niet mag missen

In 2024 staat er een aantal veranderingen te wachten op het gebied van woningen en hypotheken. De leennormen worden verruimd, vooral voor energiezuinige woningen, er zijn wijzigingen op het gebied van Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en studieschulden. In deze blog gaan we het hebben over de belangrijkste veranderingen voor komend jaar wat betreft huis en hypotheek. Hieronder vind je een overzicht.

1. Aangepaste woonquote

Jaarlijks stelt het Nibud de woonquotes* voor het komende jaar vast, wat bepaalt hoeveel je kunt besteden aan hypotheeklasten. De inflatie zal naar verwachting de maximale hypotheek voor velen in 2024 verlagen. Echter, het Centraal Planbureau voorspelt een gemiddelde loonstijging van 5,2%, wat de maximale lening voor de meeste huishoudens kan verhogen.

*De woonquote, ook wel financieringslast genoemd = het percentage van jouw inkomen dat aan woonlasten besteed mag worden. De hoogte van de financieringslast is afhankelijk van het totale toetsingsinkomen, de huidige hypotheekrente en of je binnen tien jaar met pensioen gaat.

2. Extra leenruimte voor alleenstaanden

Alleenstaanden hebben vaak moeite met het kopen van een woning vanwege hun afhankelijkheid van één inkomen. Voor alleenstaanden met een inkomen van minimaal €28.000 wordt het in 2024 mogelijk om €16.000 extra te lenen, waardoor de kans op het kopen van een eigen woning toeneemt.

3. Hogere hypotheek voor energiezuinige woning

Vanaf 2024 zal de maximale hypotheek deels afhangen van het energielabel van de woning. Hoe hoger het label, hoe meer je kunt lenen. Bij een woning met label C of D is dit bijvoorbeeld al €5.000, maar kan oplopen tot €50.000 voor een label A++++ met energieprestatiegarantie.

4. Meer lenen bij energiebesparende maatregelen

Voor huizen met een laag energielabel is het mogelijk om in 2024 meer te lenen voor energiebesparende maatregelen. Het bedrag dat je kunt lenen, hangt af van het energielabel, met een maximaal verschil van €20.000 voor huizen met label E, F, G.

5. Andere weging van studieschuld

Vanaf 2024 moet de geldverstrekker bij het berekenen van de maximale hypotheek kijken naar de werkelijke aflossing en rentebetaling voor de studieschuld. Hoewel dit voordeel kan tegenvallen vanwege een verwachte renteverhoging op studieschulden, is het vooral gunstig voor degenen die extra hebben afgelost.

6. Hogere NHG-grens

De grens voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG) stijgt in 2024 naar €435.000 (was €405.000). Bij directe verduurzaming van de aangekochte woning ligt de grens zelfs op €461.000. Dit is zeker voordelig. Een hypotheek met NHG is namelijk bijna altijd goedkoper dan een hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie. Een hypotheek met NHG heeft een lage rente, waardoor je kosten lager zijn.

7. Overdrachtsbelasting bij aankoop woning

Kopers onder de 35 jaar blijven in 2024 vrijgesteld van overdrachtsbelasting. De voorwaarde is dat hier nog niet eerder gebruik van is gemaakt. Het bedrag wordt ook aanzienlijk verhoogd ten opzichte van 2023, toen was dit €440.000. In 2024 zal dit bedrag worden verhoogd naar €510.000. Buiten deze voorwaarden geldt een tarief van 2% als je zelf in de woning gaat wonen, en 10,4% als je het huis bijvoorbeeld voor verhuur of als vakantieverblijf koopt.

8. Meer eigenwoningforfait door afbouw Wet Hillen

Huiseigenaren die hun hypotheek grotendeels hebben afgelost kunnen profiteren van de Wet Hillen. Voor hen wordt het Eigenwoningforfait (EWF) in 2024 voor 80,01% belast, tegenover 19,99% vrijstelling.

9. Einde jubelton

In 2024 komt er een definitief einde aan de jubelton, de fiscaal vriendelijke schenking voor de eigen woning. De regeling was in 2023 al verlaagd naar maximaal €28.947, en de mogelijkheid tot aanvulling vervalt ook in 2024. De verhoogde schenkingsvrijstelling blijft wel beschikbaar voor hulp aan kinderen bij het kopen van een woning.

Hypotheekadvies in Alphen aan den Rijn aanvragen

Of je nu een woning wilt kopen, of er aan denkt je hypotheek aan te passen, of plannen hebt om je woning te verduurzamen, onze deskundige adviseurs staan klaar om je te begeleiden. Wij voorzien je graag van deskundig advies, rekening houdend met de veranderingen in 2024. Je krijgt advies op maat, zodat je de beste beslissingen kunt nemen voor jouw financiële situatie en toekomstplannen. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie. Wij helpen je graag bij het realiseren van jouw woonwensen in lijn met de meest recente ontwikkelingen op het gebied van huis en hypotheek in 2024.

Bereken jouw maximale hypotheek
Vraag adviesgesprek aan
Tevreden klanten beoordelen ons met:

Gebaseerd op meer dan 1600 reviews

,