NHG-grens stijgt per 1 januari

Goed nieuws voor huizenkopers: NHG-grens stijgt!

Er zijn hypotheken met en hypotheken zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Hoe zit dat? Wat is NHG precies? En hoe werkt het?

 

Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) biedt extra zekerheid als je een hypotheek afsluit. Je weet dan dat de hypotheek past bij jouw persoonlijke situatie. Ook als er onverwachts iets verandert in je leven. NHG helpt dan samen met de hypotheekverstrekker om financiële zorgen te voorkomen in situaties die het lastig kunnen maken om de hypotheek te betalen.

Bijvoorbeeld als je relatie stopt, terwijl je samenwoonde. Als je partner overlijdt. Of als werken niet meer lukt of je jouw baan verliest.

Een hypotheek met NHG sluit je af bij de hypotheek­verstrekker die je kiest. Samen met jouw adviseur.

 

Is het voor iedereen?

Een hypotheek met NHG kunt je afsluiten voor een woning tot € 405.000,- (in 2023). Dit is de belangrijkste regel om te onthouden. Lijkt het je iets? Bespreek de mogelijkheden met jouw adviseur.

Financier je energiebesparende maatregelen mee? Dan is het bedrag hoger. Je kunt dan een hypotheek met NHG afsluiten tot € 429.300,-.

 

Wat kost het?

Voor de extra zekerheid van NHG betaalt je een premie. Dat heet de ‘borgtochtprovisie’. De premie is 0,6% van het hypotheekbedrag.

Goed om te weten: deze kosten zijn aftrekbaar bij de belastingaangifte. Net als veel andere kosten rondom de aankoop van een woning. De NHG-premie is eenmalig, als je de hypotheek afsluit. Maar omdat de rente van een hypotheek met NHG meestal lager is, ben je vaak voordeliger uit.

 

NHG in het kort

  1. NHG biedt zekerheid. Als je jouw hypotheek niet meer kunt betalen of je huis moet verkopen met verlies, dan kan NHG bijspringen als dit binnen de afspraken valt.
  2. Bij een woning die duurder is dan € 405.000,- (in 2023) is NHG niet mogelijk. Behalve als er energiebesparende voorzieningen zijn of komen.
  3. Je betaalt provisie voor het afsluiten van NHG bij je hypotheek.
  4. Door korting op de hypotheekrente zijn jouw maandlasten meestal lager. De geldverstrekker loopt namelijk minder risico.
  5. Omdat NHG uitgaat van richtlijnen van het Nibud, past de hypotheek altijd bij jouw inkomen.
  6. Een hypotheek met NHG is ook een verantwoorde optie voor seniorenstarters en ondernemers.
  7. Zonder vast contract is het mogelijk om een hypotheek met NHG af te sluiten.
  8. Neem de kosten voor verduurzamingsmaatregelen direct mee in je hypotheek. Weet je het nog niet precies? Maak er dan alvast geld voor vrij met het NHG Energiebespaarbudget.
  9. Ook voor een verbouwing is een hypotheek met NHG mogelijk.
  10. Met een hypotheek met NHG weet je zeker dat deze past bij je inkomen. Omdat je nooit te veel leent, houd je genoeg over voor andere uitgaven.

 

Let op:

Heb je een hypotheek zonder NHG? Als je deze wilt oversluiten naar een hypotheek mét NHG telt de huidige waarde van de woning. Die mag niet hoger zijn dan de NHG-grens (€405.000,- in 2023).

Wil je meer weten over de Nationale Hypotheek Garantie, de mogelijkheden daarvan of heb je behoefte aan ander financieel advies? Vragen over je verzekeringen?

Bel ons en maak een afspraak met een van onze adviseurs.

Bereken jouw maximale hypotheek
Vraag adviesgesprek aan
Tevreden klanten beoordelen ons met:

Gebaseerd op meer dan 1600 reviews

,