Wat is een seniorenhypotheek?

Als je met pensioen gaat, verandert niet alleen je dagelijkse routine, maar ook je financiële situatie. Het lagere inkomen dat vaak gepaard gaat met pensionering kan invloed hebben op je mogelijkheden om een nieuwe hypotheek af te sluiten of je bestaande hypotheek aan te passen. Gelukkig zijn er verschillende opties voor senioren als het gaat om een hypotheek. Zoals het opnemen van overwaarde en een NHG-hypotheek.  Wat is een seniorenhypotheek precies? Daar vertellen we je in dit artikel graag wat meer over.

Waarom een seniorenhypotheek afsluiten?

Wat is een seniorenhypotheek en waarom zou je deze afsluiten? Een seniorenhypotheek is speciaal ontworpen om tegemoet te komen aan de unieke financiële behoeften van individuen die met pensioen zijn of dit naderen. Deze hypotheekvorm houdt rekening met factoren zoals een lager pensioeninkomen en de naderende pensioenleeftijd. Het afsluiten van een hypotheek op latere leeftijd brengt specifieke overwegingen met zich mee, daarom is een seniorenhypotheek aanzienlijk anders dan andere hypotheken die je op jongere leeftijd afsluit. Er zijn een aantal belangrijke aspecten die een rol spelen bij de eigenschappen van een seniorenhypotheek. Namelijk:
  • Inkomen en pensioenleeftijd
  • Aanvullende regels voor hypotheek op latere leeftijd
  • Overwaarde van een woning
  • Bijzondere lening mogelijkheden

De opties voor een seniorenhypotheek

Er zijn verschillende opties voor senioren als het gaat om een hypotheek afsluiten. Bijvoorbeeld het opnemen van de overwaarde van de huidige woning. Of het afsluiten van een NHG-hypotheek. Deze opties lichten we dan ook graag even toe. 
  1. Overwaarde opnemen
Een van de mogelijkheden voor senioren is het opnemen van de overwaarde in hun woning. In de loop der jaren zijn veel huizen in waarde gestegen, wat heeft geleid tot aanzienlijke overwaarde. Voor 57-plussers biedt dit de kans om de overwaarde te benutten. Onder bepaalde voorwaarden kan deze overwaarde worden gebruikt om de woning levensloopbestendig te maken, een vakantiehuis aan te schaffen of als aanvulling op het pensioen dienen.
  1. NHG-Hypotheek afsluiten
De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) opent ook de deur voor senioren die een nieuwe hypotheek willen afsluiten. Voor 57-plussers die verhuizen, geldt een aparte toets voor NHG. Hierbij mag de geldverstrekker uitgaan van de werkelijke woonlasten. Een voorwaarde is dat de hypotheekrente minimaal twintig jaar vaststaat en de maandlasten van de nieuwe hypotheek gelijk zijn aan of lager zijn dan die van de oude hypotheek. Deze regeling maakt bijvoorbeeld deels aflossingsvrije hypotheek mogelijk, zolang de woning niet duurder is dan € 405.000 (grens 2023). In 2024 ligt de grens voor een hypotheek met NHG op €435.000. 
  1. Speciale leningen voor senioren
Sommige geldverstrekkers bieden speciale leningen aan die zijn afgestemd op de woonbehoeften en financiële situatie van senioren. Zelfs zonder NHG kunnen bepaalde geldverstrekkers de werkelijke woonlasten als uitgangspunt nemen bij het verstrekken van een nieuwe hypotheek voor senioren. Het is echter essentieel om vooraf alle regelingen en voorwaarden grondig te bestuderen en te vergelijken, omdat niet alle geldverstrekkers hierin meewerken.
  1. Blijvers- en verzilver lening van SVN
Gemeenten en provincies bieden ook specifieke mogelijkheden voor senioren, zoals de blijvers- en verzilverlening van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVN). Met een blijverslening kun je langer zelfstandig blijven wonen, terwijl een verzilverlening je de ruimte geeft om een deel van de overwaarde te gebruiken als aanvulling op het pensioen. Interessant is dat de maandlasten niet stijgen, aangezien de rente wordt bijgeschreven bij de hypotheekschuld en wordt verrekend bij de verkoop van de woning.

Een seniorenhypotheek afsluiten voor jouw toekomst

Er zijn verschillende opties beschikbaar voor 57-plussers om een hypotheek af te sluiten die past bij hun unieke situatie. Het is van cruciaal belang dat de gekozen hypotheek goed aansluit op je persoonlijke omstandigheden. Hypotheekadvies op maat is daarom essentieel. Wij staan klaar om je te adviseren en alle mogelijkheden te bespreken, zodat jij met vertrouwen de volgende stap kunt zetten.
Bereken jouw maximale hypotheek
Vraag adviesgesprek aan
Tevreden klanten beoordelen ons met:

Gebaseerd op meer dan 1600 reviews

,